Hur fungerar skatter och avdrag för fritidshusägare?

Alexander Palm
Alexander Palm
Sep 26, 2024
Hur fungerar skatter och avdrag för fritidshusägare?

Att äga ett fritidshus innebär inte bara njutbara stunder i naturen eller vid vattnet, det medför också ekonomiska och skattemässiga aspekter som kan påverka din investering. För många är det inte helt självklart hur skatter och avdrag fungerar när det gäller ett fritidshus. Vilka skatter behöver du betala? Vilka avdrag kan du göra? Och hur fungerar det om du hyr ut fritidshuset? I den här artikeln reder vi ut de vanligaste frågorna kring skatt och avdrag för fritidshusägare.

1. Fastighetsskatt och fastighetsavgift för fritidshus

Som ägare av ett fritidshus behöver du betala fastighetsskatt eller fastighetsavgift, beroende på vilket typ av fastighet du äger.

Fastighetsavgift:

Om ditt fritidshus räknas som en småhusenhet, vilket de flesta fritidshus gör, betalar du en fastighetsavgift. För 2024 gäller att fastighetsavgiften är det lägsta av 0,75 % av taxeringsvärdet eller ett takbelopp, som för 2024 är 9 287 kronor.

Fastighetsskatt:

Om ditt fritidshus inte klassas som en småhusenhet, till exempel om det ligger på en tomt som ännu inte är bebyggd, betalar du istället fastighetsskatt. Den ligger på 1 % av taxeringsvärdet.

Exempel:

Om ditt fritidshus har ett taxeringsvärde på 1 800 000 kr, blir din årliga fastighetsavgift:

  • 1 800 000 kr x 0,75 % = 13 500 kr. Eftersom takbeloppet är 9 287 kr betalar du då maxbeloppet för fastighetsavgiften istället.

2. Skatt på uthyrningsinkomster

Om du väljer att hyra ut ditt fritidshus, behöver du betala skatt på dina inkomster, men det finns generösa avdrag som gör att du kan hyra ut för en viss summa skattefritt.

Skattefria belopp och avdrag:

  • Skattefritt belopp: Du får hyra ut ditt fritidshus och tjäna upp till 50 000 kr per år utan att behöva betala skatt på de inkomsterna.
  • Schablonavdrag: Utöver de skattefria 50 000 kronorna får du även göra ett schablonavdrag på 20 % av de totala uthyrningsintäkterna.

Exempel:

Om du hyr ut ditt fritidshus för 80 000 kr under ett år, kan du först dra av 50 000 kr skattefritt och sedan ett schablonavdrag på 20 % av 80 000 kr (16 000 kr). Det innebär att du totalt får göra avdrag på 66 000 kr. Skatt betalas då på den återstående summan:

  • 80 000 kr - 66 000 kr = 14 000 kr beskattningsbar inkomst.
  • Skatten på dessa 14 000 kr är 30 %, vilket ger en skatt på 4 200 kr.

3. Avdrag för reparationer och underhåll

Om du renoverar eller gör större underhåll på ditt fritidshus kan du i vissa fall få göra avdrag för detta vid en försäljning. Dessa avdrag kan minska den vinstskatt du betalar vid en framtida försäljning.

Så här fungerar det:

  • Reparationer och underhåll: Du får göra avdrag för utgifter som rör reparationer och underhåll som förbättrar fastigheten. Det kan gälla ommålning, fönsterbyte, eller andra renoveringar som syftar till att återställa fritidshuset i sitt ursprungliga skick.
  • Förbättringsutgifter: Om du gör en förbättring som ökar värdet på bostaden, till exempel genom att bygga ut eller installera modernare bekvämligheter (som en bastu eller ett nytt kök), kan du också göra avdrag för detta. För att avdraget ska gälla behöver du ha lagt ut minst 5 000 kr för förbättringen under samma beskattningsår.

Exempel:

Om du säljer ditt fritidshus med vinst, och har lagt ut 100 000 kr på förbättringar som att bygga en ny altan, kan du dra av dessa förbättringsutgifter från vinsten, vilket minskar den skatt du behöver betala vid försäljningen.

4. Kapitalvinstskatt vid försäljning

Om du bestämmer dig för att sälja ditt fritidshus och gör en vinst, kommer du att behöva betala kapitalvinstskatt. Kapitalvinstskatten är 22 % av vinsten.

Så här räknar du ut vinsten:

För att beräkna vinsten drar du först av inköpspriset från försäljningspriset, och sedan får du göra avdrag för eventuella förbättringsutgifter och reparationer.

Exempel:

  • Om du köpte fritidshuset för 1 500 000 kr och säljer det för 2 500 000 kr, blir din vinst 1 000 000 kr.
  • Har du gjort förbättringar för 100 000 kr, drar du av dessa från vinsten:
    • 1 000 000 kr - 100 000 kr = 900 000 kr i vinst.
  • Kapitalvinstskatten på 900 000 kr blir då 900 000 kr x 0,22 = 198 000 kr i skatt.

5. ROT-avdrag för fritidshus

Precis som för en permanent bostad kan du använda ROT-avdraget för arbeten som renovering, ombyggnad och tillbyggnad av ditt fritidshus. För att kunna använda ROT-avdraget måste fastigheten dock vara minst fem år gammal och du måste äga bostaden. ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kr per år och per person.

Exempel:

Om du anlitar en hantverkare för att byta taket på ditt fritidshus och arbetskostnaden uppgår till 100 000 kr, kan du få tillbaka 30 % av arbetskostnaden, vilket ger ett ROT-avdrag på:

  • 100 000 kr x 0,30 = 30 000 kr.

Sammanfattning

Att äga ett fritidshus medför både skatter och möjligheter till avdrag, och det är viktigt att ha koll på reglerna för att maximera din investering. Genom att förstå fastighetsskatt, skatteavdrag för uthyrning och möjligheterna till ROT-avdrag kan du både spara pengar och öka lönsamheten i ditt fritidsboende.

Förvaltat samägande – ett enkelare alternativ

För dig som tycker att det verkar krångligt att sätta sig in i alla skatteregler, avdrag och praktiska detaljer kring ägande av ett fritidshus, kan förvaltat samägande vara ett smart alternativ. Genom Avays modell slipper du oroa dig för det administrativa och ekonomiska ansvaret som ofta följer med ett eget fritidshus. Istället kan du fokusera på det som verkligen betyder något – att njuta av din tid i fritidshuset. Vi tar hand om allt från skatter och underhåll till bokningar och uthyrning, vilket ger dig ett tryggt och bekvämt ägande utan stress.

Vill du veta mer om förvaltat samägande? Kontakta oss på Avay så berättar vi mer!